Hier vindt u een korte en snelle uitleg. Een uitgebreider artikel over neurofeedback is hier te vinden.
WAT IS NEUROFEEDBACK?
Bij alles wat je doet zijn je hersenen actief. Die activiteit is te meten met elektrodes op het hoofd. Het hersensignaal dat zo gemeten wordt, heet een EEG.
Uit het EEG is te berekenen hoe de verhouding is tussen de verschillende soorten hersengolven, die berekening heet een Q-EEG.
Bij mensen met bepaalde klachten, bijvoorbeeld concentratieproblemen, zie je specifieke kenmerken in het Q-EEG die zich niet voordoen bij mensen die die klachten niet hebben.
Bij een hersenmeting wordt gekeken of er zich verstoringen voordoen die kenmerkend zijn voor die klacht. Het gaat daarbij om psychische of neurologische klachten zoals depressie, AD(H)D, hoofdpijn, geheugenklachten, slapeloosheid, concentratieproblemen of vermoeidheid.
Als uit de meting blijkt dat er sprake is van kenmerkende verstoringen, dan kan een trainingsprogramma gestart worden met neurofeedback.
Door te oefenen met neurofeedback leren je hersenen hoe ze zó moeten functioneren dat die verstorende kenmerken niet, of veel minder vaak, voorkomen.
Langzaam maar zeker boek je daarin vooruitgang en je klachten verminderen geleidelijk.
OEFENEN MET NEUROFEEDBACK, HOE GAAT DAT?
Als je oefent met neurofeedback dan speel je een soort computerspel dat reageert op je hersenactiviteit. Daartoe heb je enkele elektrodes op je hoofd (die voel je bijna niet zitten).
Je kunt verschillende oefeningen doen. Je speelt bijvoorbeeld een spel waarbij je met een bal doelpunten moet maken. De bal reageert daarbij op de meting van je hersenactiviteit. Goede hersengolven: doelpunt! Minder goede hersengolven: de bal is nog ver van het doel verwijderd… oefenen! Je kunt ook trainen met een film: je ziet veel van de film bij goede hersenactiviteit, maar doet je brein het even niet zo goed, dan wordt het beeld heel smal en zie je bijna niks.
Een behandelsessie duurt ongeveer een half uur en je speelt daarin een aantal oefenrondes. De scores van elke oefenronde worden genoteerd en na afloop besproken, je ziet dan meteen of je goed hebt geoefend!
Neurofeedback is een leerproces dat onbewust verloopt. We staan daar vaak niet bij stil, maar je hersenen doen voortdurend van alles waar je niet bewust bij na hoeft te denken. Jij bedenkt bijvoorbeeld waar je naar toe wilt en stapt op de fiets. Je hersenen zorgen wel voor trappen, sturen, remmen, evenwicht houden en ondertussen ook nog denken, kijken, praten, enz. Bij neurofeedback gaat dat ook zo: jij wilt graag de film zien, je hersenen gaan uitzoeken hoe ze het daarbinnen allemaal zó moeten organiseren dat je zoveel mogelijk breed beeld hebt. Op die manier leert je brein, langzaam maar zeker, wat het moet doen om beter te presteren.